Su sertliği ,suda kalsiyum ve magnezyum içeriğini tarif etmek için kullanılan eski bir yöntemdir. İyon değişim yöntemi ile sudaki kalsiyum ve suda ki magnezyum iyonlarının alınması işlemi sonucu suyun sertliğinin düşürülmesi işlemine yumuşatma denir.
Katyonik Reçine vasıtası ile sertliğe neden olan kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg)iyonlarının reçine üzerinde bulunan sodyum (Na) iyonları ile yerdeğiştirmesi prensibine dayanır. Böylece iyon değiştirme yöntemi ile sistemden çıkan suyun sertliği alınmış olur. Doyuma ulaşan reçineler zaman ya da debi kontrollü olarak, tuzlu su ile rejenerasyona girerek kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) iyonlarından temizlenirler. Su sertliği evsel ve endüstriyel kullanımlarda en çok rastlanan problemdir. 10 Fr (100 mg/ltCaCO3) sertlik derecesini geçen sular sert su sınıfına girmektedir.
Su ile çalışan her türlü makinaya, tesisata bağlı boruların kısa zamanda kireç taşı bağlanması ile daralmasına, sabun vb. temizlik ürünlerinin fazla kullanılmasına neden olmaktadır. Sert suların kullanıldıkları yerlerde oluşan kireç katmanları bakteriler için de uygun ortam sağlamaktadır. İnsan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ise damarsertliği, böbreklerde taş oluşumu gibi hastalıklarla ortaya çıkmaktadır.
Sert suyun yol açtığı problemler;
Sert su, sanayide kullanılan buhar kazanlarında, kapalı çevrim hatlarda, makinelerde kireç tabakası oluşturarak, ısı kayıplarına neden olur. Ayrıca ciddi arızalara, enerji kaybına ve büyük mali zararlara yol açar.
-Evsel kullanımda sıcak su kullanılan makina ve küçük el aletlerinde tıkanmalara ve arızalara sebep olur. Isıtıldıklarında kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat sudan ayrılır ve ısıtıcılar içinde birikirler.Zamanla cihaz, aynı ısıya ulaşabilmek için daha çok enerji harcar ve ömrü kısalır.
- Sert sular sabun, deterjan gibi temizlik maddelerini köpürtmediğinden tüketim miktarını arttırır.
- Küvet, lavabo, ayna gibi yüzeylerde leke bırakır.
- Sert su ile yıkanan giysiler zamanla solar ve sertleşir.
- Endüstriyel proseslerde özellikle cam yıkama, tekstil boyama ve yıkamada ürün kalitesini olumsuz yönde etkiler.Su sertliğine ve günlük kullanıma göre projelendirme yapılmaktadır.
Türkiye de ilk defa solar panel sistemlerini , arıtım endüstrisini için uygulamaktayız.